ΣΤ΄ ΤΑΞΗ


 Πώς ωφελείται ο εγκέφαλός μας όταν παίζουμε ένα μουσικό όργανο

https://www.youtube.com/watch?v=R0JKCYZ8hng
      
          
         ΕΜΜΕΛΕΙΑ
                   Πατήστε εδώ
                 Η μουσική μέσα στην ιστορία

                              
                                       Πατήστε εδώ

Διάλογος με τρόπο μουσικό: Αντιφωνία

(ερώτηση-απάντηση)


                http://aesop.iep.edu.gr/node/15490


          ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ... ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ(κεφ.15)
Ορισμός:  Στη μουσική ορολογία, ο κανόνας αποτελεί σύνθεση,  στην οποία  μια  κύρια  μελωδία  ακολουθείται με χρονική  διαφορά  (διαφορά φάσης ενός ογδόου,  τετάρτου, ενός μέτρου κλπ) από άλλες φωνές μέσω μίμησης. Η αρχική φωνή που έχει και την κύρια μελωδία ονομάζεται οδηγός - στα λατινικά dux ή proposta, ενώ οι υπόλοιπες φωνές που ακολουθούν ονομάζονται ακόλουθοι - λατ. comes ή riposta. Η μίμηση αυτή καθεαυτή πρέπει να είναι είτε πανομοιότυπη της κύριας μελωδίας, είτε παραλλαγή αυτής. Γνωστό παράδειγμα κανόνα αποτελεί το γαλλικό παιδικό τραγούδι "Frère Jacques", ενώ από το ρεπερτόριο της κλασικής μουσικής ξεχωρίζει ο Κανόνας του Γερμανού συνθέτη Johann Pachelbel.


                                
                      PACHELBEL ΚΑΝΟΝΑΣ ΣΕ ΡΕ ΜΕΙΖΟΝΑ

 ΑΠΟ  ΤΗΝ  ΜΟΝΟΦΩΝΙΑ  ΣΤΗΝ   ΠΟΛΥΦΩΝΙΑ
Φανταζόμαστε την υφή ενός μουσικού έργου σαν ένα συνδυασμό από νήματα - μελωδίες που εκτελούνται από μουσικά όργανα ή την ανθρώπινη φωνή. Οι εκτελεστές μπορεί να εκτελούν όλοι την ίδια ακριβώς μελωδία (μονοφωνία) ή περισσότερες διαφορετικές μελωδίες (πολυφωνία) ή μια βασική συνήθως μελωδία που συνοδεύεται από άλλες χαμηλότερες μελωδίες (ομοφωνία).                                                    ΜΟΝΟΦΩΝΙΑ  

                              
Γρηγοριανά άσματα

 Ανώνυμος συνθέτης
                               ΠΟΛΥΦΩΝΙΑ                                               ΟΜΟΦΩΝΙΑ


Prelude from Te Deum - Marc-Antoine Charpentier


Αλληλούια = μικροί και μεγάλοι συνθέτες κάθε εποχής εμπνέονται και εκφράζονται μουσικά με αυτή τη λέξη. Ακούστε 3 διαφορετικά μουσικά έργα, επισημάνετε τις διαφορές στην εκτέλεση κάθε μελωδίας και προσδιορίστε την έννοια της υφής για κάθε παράδειγμα: 


Ακούστε τα παρακάτω μουσικά παραδείγματα και βρείτε  ποιο  είναι μονοφωνία, ποιο πολυφωνία και ποιο  ομοφωνία:Ακολουθεί το Αλληλούια του Χαίντελ σαν ένα χαρακτηριστικό χορωδιακό κομμάτι που συνδυάζει το μονοφωνικό με το πολυφωνικό και το ομοφωνικό τραγούδι.

Hallelujah-Handel Messiah

 Πενήντα χιλιάδες χρόνια μουσικής ιστορίας σε 7′


Ο καλλιτέχνης Pablo Morales de los Rios δημιούργησε μια σύντομη εικονογραφημένη Ιστορία της Μουσικής με μια πρωτότυπη τεχνική που συνδυάζει τα σκίτσα, τις λεζάντες και τα κινούμενα σχέδια. Στο βίντεο που έφτιαξε μας πληροφορεί ότι η μουσική έχει ιστορία μεγαλύτερη των 50 χιλιάδων ετών, ξεκινώντας από τους ανθρώπους των σπηλαίων, συνεχίζοντας στην Αίγυπτο, την αρχαία Ελλάδα και τους Ρωμαίους, συνεχίζοντας στον Μεσαίωνα, τους τροβαδούρους, την εκκλησιαστική μουσική, την Αναγέννηση και μεγάλες προσωπικότητες αυτής της διαδρομής τον Γκουίντο του Αρέτσο, τον Παλεστρίνα, τον Χάϊνριχ Συτς και άλλους. Συνεχίζει με το μπαρόκ, την όπερα, τον Μοντεβέρντι, τον Βιβάλντι, τους Γάλλους Λυλλύ και Ραμώ, για να φτάσει στον μεγάλο Μπαχ, στον κλασσικισμό, στον Μότσαρτ φυσικά και στον Μπετόβεν και στον ρoμαντισμό όπου τα διάσημα ονόματα είναι πολλά και διάφορα. Συνεχίζει με τον Βάγκνερ, τον Τσαϊκόφσκι και οδηγείται σιγά σιγά στην τζαζ με τον Λ. Άρμστρονγκ και την Ε. Φιτζέραλντ, στα μπλουζ, στην ροκ, στον Έλβις, στον Ντύλαν, στους Ρόλινγκ Στόουνς, και άλλους πολλούς μέχρι να φτάσει στην ηλεκτρονική μουσική. Καθώς βλέπουμε σε ιλιγγιώδεις ρυθμούς να περνάνε μπροστά στα μάτια μας όλες οι ιστορικές εποχές και σκίτσα των προσωπικοτήτων που δόξασαν τη μουσική με τις δημιουργίες τους, ακούμε και χαρακτηριστικές μελωδίες της κάθε περιόδου. Ο P. Morales de los Rios, στα σχόλια που του γίνονται στο youtube απαντά ότι δεν στάθηκε δυνατόν να περιλάβει όλα τα ρεύματα και όλους τους σημαντικούς εκπροσώπους αλλά προσπάθησε να κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσε. Πρόκειται για ένα πολύ αξιόλογο βίντεο που ψυχαγωγεί και μορφώνει ταυτόχρονα.


 


 
 
Η ιστορία της Ελληνικής μουσικής (video)

ΜΕΛΟΔΥΣΣΕΙΑ: Μια μουσική ιστορία για νέους

http://melodisia.mmb.org.gr/

Κάντε κλικ στην εικόνα
Σύγχρονη ελληνική μουσική
                      
                   Πατήστε εδώ

 

Γενικά...περί σημειογραφίας!

Πατήστε εδώΜια μικρή ιστορία για τις νότες

Η εξέλιξη της Ελληνικής μουσικής, Ανατολική-Δυτική μουσική, συμφωνική μουσική και όργανα ορχήστρας.Είσαι Ρομαντικός;

Αυτή την εβδομάδα ακούμε μουσική από τη Ρομαντική περίοδο μέχρι και τον 20ό αιώνα.


Από τα τέλη του 19ου αιώνα, η μουσική αρχίζει ν’αλλάζει σιγά-σιγά. Οι συνθέτες απελευθέρωνουν τα συναισθήματά τους και εκφράζουν τον πόνο, την αγάπη, την χαρά...
Πολλές από τις όπερες της εποχής παίζονται μέχρι σήμερα. Άκουσε εδώ το Γούντυ τον τρυποκάρυδο σε ένα απόσπασμα από τον Κουρέα της Σεβίλλης του Ροσίνι!

Αυτή την περίοδο ανθεί και η προγραμματική μουσική, ένα είδος περιγραφικής μουσικής. Ο συνθέτης έχει στο μυαλό του μια ιστορία, μια “υπόθεση”, την οποία προσπαθεί να περιγράψει με τους ήχους. Ας ακούσουμε πως περιγράφει ο Σαιν-Σανς το Ενυδρείο στο Καρναβάλι των Ζώων κι ο Ντεμπισύ τη θάλασσα: Παιχνίδια των κυμάτων.

 Ασκήσεις στην θεωρία της μουσικής
Πατήστε εδώ • Λίστες Youtube σχετικές με την Ιστορία της Ελληνικής Μουσικής                                       Αρχαιότητα


Βυζάντιο


Δημοτική Μουσική και Χοροί
(σε κατηγορίες ανάλογα με την περιοχή)


Νεοελληνική Έντεχνη Μουσική


Αστική Λαϊκή Μουσική


Νεοελληνικό Έντεχνο Τραγούδι
Pop • Λίστες με τις διαφορετικές χρονικές περιόδους της Δυτικής Κλασικής ΜουσικήςΛίστες Youtube της Δυτικής Κλασικής Μουσικής με χρονολογική σειρά:


Μεσαίωνας 470-1400 μ.Χ :Αναγέννηση 1400-1600 μ.Χ. :Μπαρόκ 1600-1760 μ.Χ. :Κλασικισμός 1730-1820 μ.Χ :Ρομαντισμός 1815-1910 μ.Χ :Μουσική του 20ου αιώνα/Σύγχρονη Κλασική Μουσική:

 • Λίστες Youtube για την Έθνικ Μουσική και τα σύγχρονα μουσικά είδη


Παρακάτω θα βρείτε τις playlist από το Youtube για την παραδοσιακή μουσική από διάφορες ηπείρους, καθώς επίσης και για διαφορετικά είδη σύγχρονης μουσικής. • Όλα τα είδη μουσικής με μια ματιά! Ηχητικά παραδείγματα, λίστες, συνθέτες, τραγουδιστές και μουσικοί.

   Θέλετε να ακούσετε και να γνωρίσετε όλα τα είδη μουσικής; Ξέρετε πόσα είδη μουσικής υπάρχουν και πόσες υποκατηγορίες; Τα έχετε ακούσει όλα άραγε; Πώς μπορούμε να έχουμε άποψη για το αν μας αρέσει κάτι ή όχι αν δεν το έχουμε ακούσει όμως; Πώς μπορούμε όταν ακούμε κάτι να αναγνωρίζουμε περίπου τι είναι αυτό που ακούμε και σε ποια εποχή γράφτηκε;

Στην παρακάτω διεύθυνση υπάρχει ένας πίνακας με εκατοντάδες είδη μουσικής. 1371 για την ακρίβεια!!! Κάποια από αυτά είναι γνωστά και βασικά είδη, αλλά υπάρχουν και δεκάδες μικρότερες κατηγορίες!Ξέρατε  πόσα διαφορετικά είδη κλασσικής ή jazz μουσικής υπάρχουν; Για παράδειγμα υπάρχει η Jazz, αλλά υπάρχουν και οι deep jazzjazz funk,jazz fusion κτλ.Έχετε ακούσει ποτέ σας παραδοσιακή Ιρλανδική, Ιρανική ή Γιαπωνέζικη μουσική; Κινέζικη Pop; Ελληνική House;


Η σελίδα είναι σε σχήμα χάρτη και ίσως σας μπερδεύει λίγο στην εμφάνιση, αλλά ψηλά αριστερά υπάρχει η λέξη List. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να δείτε όλα τα είδη με τη σειρά. Επίσης πατώντας τη λέξη Scan η σελίδα κάνει αυτόματα αναζήτηση και επιλέγει είδη για να ακούσετε και να διαλέξετε.
Πατώντας ένα είδος μουσικής μπορείτε να ακούσετε ένα μουσικό απόσπασμα. Πατώντας στο βελάκι >> που σχηματίζεται ανοίγει ένας καινούργιος χάρτης με τραγουδιστές, συνθέτες και μουσικούς που αντιπροσωπεύουν το συγκεκριμένο είδος. Ψηλά δεξιά έχει μηχανή αναζήτησης όπου μπορείτε να βάλετε έναν καλλιτέχνη/συνθέτη/μουσικό και να σας υποδείξει με ποια είδη μουσικής έχει ασχοληθεί. Καλή ακρόαση!


  
                      

                       Α  Φ  Ι  Ε  Ρ  Ω  Μ  Α


 • Η ιστορία της Ελληνικής μουσικής ( με αφετηρία την Αρχαία Ελλάδα ) = Power point
Πατήστε εδώ  • Το τραγούδι του Σείκιλου(video) - Τα μουσικά όργανα των Αρχαίων Ελλήνων(φωτογραφίες)
Πατήστε εδώ
http://kotsanas.com/exh.php?exhibit=2101000
Αρχαϊκή κιθάρα

                                              
                                 

Παιχνίδια/ΔιασκέδασηΜΟΥΣΙΚΑ ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΑ

                                      
                                        

                                         Μουσικά παιχνίδια
http://www.schools.ac.cy/klimakio/Themata/mousiki/chrisimes_istoselides.html

                                                                                                                                                                                                                             


Μουσικός κύβος: Φτιάξτε ρυθμούς και διάφορα είδη μουσικής με τους διαφορετικούς κύβους.

http://www.buttonbass.com/

Πατήστε τον........Beethoven!!!
               http://www.dsokids.com/games
Εικονικό πληκτρολόγιο

        
 Γνωριμία με το πεντάγραμμο

Πατήστε τον...μαέστρο! 
http://www.4pi.gr/ramkid/swf/games/music1.htmlΙστορική αναδρομή της Επανάστασης του 1821 με μουσική και τραγούδια

                          
Slide 2
ΕΑΛΩ Η ΠΟΛΙΣ
Slide 5
Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄
Slide 14
Ρήγας Φεραίος
Slide 17
Ζάλογγο
Slide 21
Όρκος των Φιλικών
Slide 24
Αλέξανδρος Υψηλάντης
Slide 25
Ιερός Λόχος – Μάχη στο Δραγατσάνι
Slide 29
Μακρυγιάννης
Slide 33
Γεώργιος Δράκος
Slide 34
Οδυσσέας Ανδρούτσος
Slide 36
Αθανάσιος Διάκος
Slide 42
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
Slide 57
Δερβενάκια
Slide 61
Σφαγή της Χίου
Slide 64
Καταστροφή των Ψαρών
Slide 65
Ψαρά - μετά την καταστροφή
Slide 67
Κωνσταντίνος Κανάρης Πυρπόληση τουρκικής ναυαρχίδας
Slide 70
Πυρπόληση τουρκικού πλοίου από τον Παπανικολή
Slide 71
Μιαούλης
Slide 72
Μπουμπουλίνα Μαντώ Μαυρογένους
Slide 73
Παπαφλέσσας
Slide 77
Μεσολόγγι
Slide 83
Γεώργιος Καραϊσκάκης
Slide 85
Μάχη της Αράχοβας
Slide 88
Μουσική & τραγούδια
 • ·          «Των Κολοκοτρωναίων» - Ειρήνη Παππά - Μουσική: Βαγγέλης Παπαθανασίου (Ωδές)
 • ·          «Θούριος» - Ν. Ξυλούρης - Μουσική: Χρήστος Λεοντής
 • ·          «Μοιρολόι» - Ειρήνη Παππά - Μουσική: Βαγγέλης Παπαθανασίου (Ωδές)
 • ·          «Τσάμικος» - Μανώλης Μητσιάς - Μουσική: Μ. Χατζιδάκις - Στίχοι: Ν. Γκάτσος
 • ·          «Λευτεριά» - Αντώνης Καλογιάννης - Μουσική: Νάσος Παναγιώτου - Στίχοι: Ν. Καζαντζάκης
 • ·          «40 παλικάρια» - Ειρήνη Παππά - Μουσική: Βαγγέλης Παπαθανασίου (Ωδές)
 • ·          «Ο ήλιος» - οργανικό - Κλαρίνο: Μάκης Μποροδήμος
 • ·          «Conquest of Paradise» - Μουσική: Βαγγέλης Παπαθανασίου
 • ·          «Άκρα του τάφου σιωπή» - Ν. Ξυλούρης - Μουσική: Γ. Μαρκόπουλος - Στίχοι: Δ. Σολωμός
 • ·          «Τσάμικο ρουμελιώτικο» - οργανικό - Κλαρίνο: Τάσος Χαλκιάς
 • ·          «Τρελοβάπορο» - Ν. Δημητράτος, Χορωδία Λαμίας - Μουσική: Δ. Λάγιος - Στίχοι: Ο. Ελύτης


…χρόνους μας ταξιδεύει δε βουλιάξαμε χίλιους καπεταναίους τους αλλάξαμε… κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε μπήκαμε μες στα όλα και περάσαμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου